O AN FOTOĞRAFLARI -6

Zihinsel ve fiziksel güç kazanmalarını sağlamak." Güney Kore'de ilkokul öğrencileri yılın belirli dönemlerinde askeri tesislerde kampa alınıyor. İçlerinden biri, eğitim sırasında edindiği fiziksel ve zihinsel gücü ispat etmeye çalışıyor. Sesinin seviyesini tahmin etmeye gerek yok. Yüzü yeterince bağırıyor... (Associated Press / Ahn Young-joon)


Tsunami felaketinden bir yıl sonra, Endonezya'nın Banda Aceh bölgesinde bir felaketzede kampındaki çadırda akşam yemeği. Banda Aceh'te evsiz kalanlar için yüzlerce ev inşa edildi ama büyük çoğunluk hala çadırda yaşıyor. 'O' anda akşamın soğuk mavisiyle çadırın içindeki sıcak renk, çarpıcı bir zıtlık oluşturuyor. Sanki geçen bir yılın unutmuşluğunun sıvandığı gökyüzü ile eve kavuşma bekleyişinin sıcaklığı 'o' anda birbirinden uzak duruyor, bir türlü kaynaşamıyor. (Associated Press / Ed Wray)


Hindistan'da Sihler için kutsal sayılan Amritsar kentinde bir dilenci, soğuk hava nedeniyle bir yardım kuruluşu tarafından dağıtılan sütlü çayı içiyor. AP foto muhabiri Narinder Nanu, dilenci gözlerini kaldırdığında bu hayat tarzını seçimin ya da bu hayat tarzına sürüklenmenin bakıştaki özetini yakalayıveriyor. Bakışta adeta bir son cümle bile var. "Sağolun, yardımcı oldunuz ama bu geçici bir durum..." (AFP / Narinder Nanu)


Panik, korku, dehşet, endişe ve kaygı. Bir terör olayından sonra yaşanan duyguların fotoğrafıyla başlıyoruz. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 29 Ekim Cumartesi günü meydana gelen bombalı saldırılardan hemen sonra. Patlamalarda 62 kişi ölmüş, çocuksa hafif yaralanmıştı. O da hastaneye götürülmüştü. 'O' anda panik eller ve gölgelerin üzerine yerleşmişti. 200 kişinin yaralandığı olayların dehşetini anlatmayı ise çocuğun gözleri üstlenmişti. Kaygı ve endişe? Onlar da çocuğun sol gözünde taşmakta olan gözyaşının üzerine ikinci bir ışık taneciği olarak kendilerine yer bulmuştu. (Associated Press / Manish Swarup)


Bu dünyada siyahların ya da başka bir deyişle kölelerin kurduğu ilk cumhuriyet olan, seçimler ve darbeler silsilesiyle bugünlere gelen Haiti'de yine seçim var. Fotoğraf Port Au Prince'te düzenlenen bir seçim mitinginde çekildi. Taraftarları, devlet başkanı adaylarından 1988'de darbeyle ülkeden uzaklaştırılan Eski Cumhurbaşkanı Leslie Manigat'ı karşılıyor. Öndeki genç, Haiti'ye özgü bir trans halinde adayını destekliyor. Diğerleri de elleriyle tezahüratın boyutunu takdir ediyor. Her ne kadar bir coşku ifadesi olsa da, acı çekme izlenimi ağır basıyor. Bu ülkenin uzak ve yakın tarihini gözönüne aldığımızda 'o' anda izlenim, gerçekten daha fazla akla yatkın duruyor. (Associated Press / Ariana Cubillos)


Sri Lanka... Haber, tsunami felaketinden sonra Sri Lanka'da hayatın yavaş yavaş normale dönüşüyle ilgili. 15 yaşındaki felaketzede Pinsirige Sunimal, satmak için Colombus yakınlarındaki Kalutara Budist Tapınağı'na çiçek götürüyor. Açıldıkları yön ve ışığı kucaklayan çoşkularıyla mavi lotus çiçekleri, 'o' anda çocuğun ileriye bakan umutlu bakışlarına içtenlikle eşlik ediyor. (Associated Press / Gemunu Amarasinghe)


Ne dersiniz? Rönesans ustalarının tabloları gibi tanımımıza katılır mısınız? Işığın başörtüsünün kıvrımlarında dolaşırken 'o' anda hüzne hakkını vererek bıraktığı izlerden yüzdeki ve gözdeki gölgelere, menevişlere kadar tablo izlenimi veren bir fotoğraf. AP foto muhabiri Thomas Munita, Pakistan'da, Keşmir'de bu fotoğrafı çekerken deprem yüzünden evsiz kalan genç kız ateşin başında ısınmaya çalışıyordu. Öylesine bir saflık ve güzellik anı oluşuyordu ki, yüzündeki is lekesi bile 'o' anda utanıp siniyordu. Aslında 'o' anda ışık, yokluğun, zorluğun, güzelliğin, saflığın, arayışın, sorgulamanın, merakın tablosunu oluşturmaya çabalıyordu. Tomas Munita da bütün bunların buluştuğu anı yakalıyordu. (Associated Press / Tomas Munita)


Manila'da gecekondusu yanan Benedicto Pontillas, çöpler arasında işe yarar bir şeyler arıyor. Ama başındaki kukuletasıyla ve yanındaki çuvalla 'o' anda öteki dünyanın gerçeklerinin Noel Babası oluyor. (Associated Press / The Post and Courier, Alan Hawes)


Mısır'ın başkenti Kahire'de Sudanlı göçmenler, 3 aydır başka bir ülkeye gönderilmelerini talep ediyordu. Mısır polisi bu topluluğu zorla oradan çıkarmak istedi. İzdiham oluştu ve çoğu çocuk 20 Sudanlı öldü. Kalanlarsa tutuklandı. Otobüslere tıkıldı. Bu fotoğraf da o sıralarda çekildi. Göçmenlerden birinin çığlığı camı zorluyordu. Otübüse çocuğuyla tıkılan diğeri ise tutuklanmayan birine pencereden oğlunu teslim etmeye uğraşırken, bir yandan da Mısır polisine laf anlatmaya çalışıyordu. Eliyle adeta yalvarıyor, öfkesini ise gözlerinin derinliklerine gömüyordu. (Associated Press / Ben Curtis)


Haiti... O sırada Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne mensup Brezilyalı askerler yiyecek dağıtıyordu. Asker her an düşürebilir endişesiyle tedirgin küçük kıza eşlik ediyordu. Çocuğun gözleri, yiyecekler daha kucağındayken doymaya başladığını anlatıyordu. Ama 'o' anda yiyecek için sıra bekleyenlerin bakışlarına da dikkat etmek gerekiyordu. İki dilim ekmek, bir kutu yoğurt ve naylon poşette plastik kaşıkla tuz. Bunlar küçük kızın hayallerindeki gıdadan daha ağır oluyordu. Üstelik ötekilerin bakışları iki dilim ekmek ve bir ktu yoğurdu daha da ağırlaştırıyordu. (Associated Press / Ariana Cubillos)

Hiç yorum yok: